„Od ziarenka do bochenka” – czyli jak przedszkolaki pieką bułeczki.
W tym roku Światowy Dzień Chleba przypadł na dzień 16 października. Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale i spełnia ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Również i nasze dzielne przedszkolaki podjęły próbę zmierzenia się z zawodem piekarza.
Na początku dowiedziały się w jaki sposób powstaje chleb oglądając historyjkę pt. „Od ziarenka do bochenka.” Mogliśmy także sprawdzić właściwości mąki, soli i cukru, choć ich barwa jest taka sama to struktura i smak się różnią, o czym przedszkolaki przekonały się używając własnych zmysłów. Porównaliśmy także wygląd współczesnych i dawniejszych wałków do ciasta, wag i stolnic. Na początku dzieci poznały etapy pracy nad wytwarzaniem chleba oraz uświadomiły sobie, że chleb jest produktem ciężkiej pracy wielu ludzi. Wiedzą już, że rolnik sieje i zbiera ziarna z pola, potem zawozi je do młyna. Młynarz miele zboże na mąkę, a piekarz wyrabia ciasto z maki soli, wody i drożdży. Chleb wypieka w gorącym piecu. Świeże pieczywo rozwozi się do sklepów. W tym dniu dzieci wraz z paniami z grupy zobaczyły jak ziarenka pszenicy zmieniają się w biała mąkę, obserwowały również jakie składniki były potrzebne aby zarobić ciasto. Kiedy ciasto już pięknie podrosło, samodzielnie formowały cudowne bułeczki, które lada moment trafiły do przedszkolnej kuchni. Kiedy były już gotowe nikt w szkole nie miał wątpliwości jaki zapach roznosi się w całym budynku. Część swoich wypieków dzieci zjadły po obiedzie w sali przedszkolnej, a resztę zabrały do domu. Wypieki pojawiły się również na twarzach naszych najmłodszych, którym gotowanie sprawiło mnóstwo przyjemności i z pewnością jeszcze kiedyś to powtórzymy.
Dzieje chemii i przemysłu chemicznego biegną dalej naprzód! W tej dziedzinie nie ma ani stacji końcowej, ani stanu nasycenia, ani skrzepnięcia fali wielkiej ewolucji.